Ben jij de hele dag bezig met wat een ander over jou denkt?

Wat gespannen kijkt ze me aan. Ze heeft net verteld hoe zij bepaalde dingen heeft ervaren, maar verontschuldigt meteen erachteraan voor haar gevoelens. “Sorry het is misschien raar wat ik nu zeg… Je zal wel denken…”

Misschien herken je dit wel dat je je verontschuldigt voor iets waar je je helemaal niet over hoeft te verontschuldigen?

Bang om veroordeeld te worden
Ik denk helemaal niets. Ik luister zonder oordeel. Maar het verbaast mij niet. Veel van mijn cliënten zijn voortdurend bezig met wat anderen denken en van hen vinden. Ze voelen zich ongemakkelijk, bekeken, betrekken de mimiek van een ander op zichzelf, zijn bang om iets ‘raars’ te zeggen en ze zijn bang om op te vallen. Ze zijn zich vaak heel bewust van zichzelf en hun omgeving.

Draai het eens om
Ook ik betrap mezelf er nog steeds wel eens op dat ik de vermeende mening van een ander belangrijker vind dan ik zou moeten. Wat voor mij een echte eye opener was is het omdraaien. Ik heb dat ooit Edwin Selij (eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland) horen doen bij een sessie en sindsdien vertel ik dit ook aan mijn cliënten.

Hoeveel tijd besteed jij aan het denken en oordelen van een ander?
Ik vraag haar “als je heel eerlijk bent hoeveel tijd besteed jij per dag aan het denken en oordelen van een ander? Waarschijnlijk kijk je even, je denkt misschien iets en je gaat door. Je bent allang niet meer met die ander bezig.” Ze kijkt me peinzend aan, ik zie haar denken en concluderen dat ik daar een punt heb.

Hoeveel tijd besteed jij per dag aan het denken over jezelf?
Daarna vraag ik “en als je heel eerlijk bent hoeveel tijd besteed jij per dag aan het denken over jezelf?” Het blijft even stil en ze kijkt me wat vertwijfeld aan. “Juist, we zijn allemaal vooral met onszelf bezig! Dus laat los wat een ander denkt. Zij zijn niet met jou bezig, ze zijn met zichzelf bezig net als jij én zij vragen zich vaak precies hetzelfde af!”. Ik zie de glinstering in haar ogen, de kwartjes vallen en ze moet lachen. Zo heeft ze het nog nooit bekeken.  

Het gaat er niet om wat een ander denkt, het gaat er om wat jij denkt!
Als je dit eenmaal door hebt kan je het veel makkelijker loslaten. Dus de volgende keer vertel je jouw gevoelens zonder verontschuldigingen, maak je je niet druk als je een onbekende ruimte in stapt, betrek je de mimiek van een ander niet op jezelf, dans je alsof niemand kijkt en vertel jij gewoon jouw verhaal, wetende dat de ander net zo bang is iets raars te zeggen als jij.

Hoe is dit inzicht voor jou? Ik zou het leuk vinden als je dat hieronder met mij wilt delen 🙂

Benieuwd wat ik voor je kan betekenen? Plan geheel vrijblijvend een gratis sessie in. In een klein half uur kijken we waar jij tegenaan loopt en geef ik je tips hoe je hiermee om kunt gaan.

Wil je niks missen?
Twee keer per maand schrijf ik een nieuwe blog over hoe ik deal met de angst om door de mand te vallen en alles dat daarbij komt kijken. Wil je niks missen? Laat dan je mailadres achter en ontvang mijn hersenspinsels, inzichten, tips en belevenissen gratis in je mailbox!