Fouten maken mag!

Aldus mijn dochter van 5 jaar en wat ben ik blij dat ze dat zegt. Ze heeft helemaal gelijk en stiekem ben ik ook heel trots, want dat betekent dat ik het patroon van angst om te falen niet aan haar heb meegegeven en daar heb ik hard voor aan mezelf moeten werken.

Dat ging niet zonder slag of stoot.

Ik vond altijd dat ik geen fouten mocht maken. Alles wat ik deed moest meteen goed gaan. Ook de dingen die ik voor het eerst deed. En niet alleen goed, maar het liefst perfect. Perfectie nastreven is doodvermoeiend en niet te doen, want voor mij was het toch nooit goed genoeg, het kon altijd nóg beter.

Hoe reageer jij als iets niet in een keer lukt?

Herken je dat?
Moet bij jou ook alles wat je doet meteen goed gaan en ja het liefst perfect?
En is het in jouw ogen ooit goed genoeg?

Hoe reageer jij als iets niet meteen lukt?
Word je boos, onzeker raak je gefrustreerd of nog erger ga je het uit de weg?

Maar ga is na: als je tegen jezelf zegt dat je iets meteen de eerste keer foutloos moet doen, zeg je eigenlijk dat je al moet kunnen rennen voordat je leert lopen….

Laat dit even inzinken…

Als je hier over nadenkt is dat toch eigenlijk hartstikke gek?

Want juist door fouten te maken leer je, maak je progressie en word je steeds beter. Toen je klein was heb je dingen honderden keren gedaan voordat je het goed kon. Denk aan leren kruipen, lopen, praten of eten met een lepel. Dat deed je echt niet in een keer goed en je gaf het ook niet na de eerste keer al op. Na iedere poging maakte je progressie en kon je het steeds een beetje beter tot het perfect was. Of nou ja goed genoeg 😉

Om vooruit te komen, moet je fouten durven maken.

Nu schrijf ik een blog in een half uurtje, wat ik voorheen nooit als mogelijk had gehouden. Is het perfect? Nee dat niet. is het van waarde? Ja dat denk ik wel.  

Ik heb mijn angst om te falen vaarwel gezegd, dat wil niet zeggen dat ik het nu leuk vind als mij iets niet lukt. Maar ik ga het niet langer uit de weg en ga mezelf ook niet op mijn kop zitten. Want om te groeien moet je ook leren om te vallen. En nee dat is niet leuk, maar wel noodzakelijk.

Zonder falen, geen progressie

Laat je niet tegenhouden door de angst om te falen. Zonder falen, geen progressie. En zoals mijn dochter ook altijd zegt: “van proberen kun je leren!” En ook dáár heeft ze gelijk in.

GRATIS sessie

Ben jij benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Plan dan een Gratis Sessie in. In 30 minuten kijken we waar je nu tegen aan loopt en waar je naar toe wilt werken, breng ik naar boven waar en waarom het nog niet lukt om daar te zijn waar je wilt zijn en deel ik zeer waardevolle tips met je. Lijkt dit je wat?

Ik ben heel benieuwd wat je van deze blog vond en of het van waarde voor je is, ik zou het leuk vinden als je dit hieronder wilt laten weten 🙂

Wil je niks missen?
Twee keer per maand schrijf ik een nieuwe blog over hoe ik deal met de angst om door de mand te vallen en alles dat daarbij komt kijken. Wil je niks missen? Laat dan je mailadres achter en ontvang mijn hersenspinsels, inzichten, tips en belevenissen gratis in je mailbox!