imposter coach

Ben jij bang om door de mand te vallen?
Stop die imposter gedachte! Het wordt tijd dat jij in jezelf gaat geloven! In 5 sessies help ik jou om te gaan met de angst om ontmaskerd te worden, zodat jij weer in jezelf gaat geloven en je zonder stress, twijfel en onzekerheid jouw droomleven kunt gaan leiden.

 

Heb jij een goede opleiding, een dito baan, leg jij de lat genadeloos hoog voor jezelf en onderschat jij je eigen prestaties, terwijl anderen lovend over je zijn? Ben jij bang om door de mand te vallen?

Dan kan het zijn dat je last hebt van het imposter syndroom, ook wel het bedriegerssyndroom genoemd. Deze niet officiële diagnose zie je vooral bij intelligente mensen met weinig zelfvertrouwen, die hardnekkig twijfelen aan hun eigen kwaliteiten, onverzadigbaar perfectionistisch zijn en vaak overmatig hard werken met allerlei stress gerelateerde klachten als gevolg.

Herken jij jezelf hierin?

  • Hoe goed jij je werk ook doet, hoeveel diploma’s of complimenten je ook binnenhaalt, hoe goed je je ook voorbereid, je bent voortdurend bang om ontmaskerd te worden.
  • Succes vind jij vooral een kwestie van toeval, geluk en externe omstandigheden.
  • Wat jij kan is niet bijzonder, iedereen kan dat.
  • Je vecht tegen de onzekerheid door overmatig hard te werken
  • Je vlucht en gaat alle uitdagingen uit de weg, je stelt uit, maakt niks af en bagatelliseer je successen.
  • Je voelt je snel afgewezen en je zegt vaak ‘sorry’.

Het imposter syndroom draait om de gedachte dat je iedereen, inclusief jezelf, een beeld voorschotelt dat niet klopt met de werkelijkheid. Het is de angst om ontmaskerd te worden. De wortel van deze angst is de angst om niet goed genoeg te zijn, een gebrek aan vertrouwen in je eigen competenties en veerkracht.  

Je bent dus niet werkelijk anderen aan het bedriegen. Je beschikt over de gevraagde competenties, maar toch ben je bang om door de mand te vallen. Je maakt jezelf klein en neemt je plek niet in.

Er zijn verschillende manieren waarop je met de angst om door de mand te vallen om kunt gaan. Zo kan je heel hard gaan werken en extra je best doen. Of proberen je ongemak om te buigen door toe te geven aan bepaalde verslavingen. Denk aan shoppen of jezelf volproppen met zoetigheid of andere middelen die je een tijdelijk beter gevoel geven. Maar je kan er ook voor kiezen om ‘onder’ je niveau te werken, zodat je niet door de mand valt.

Het komt er in elk geval op neer dat je jezelf verloochent en patronen van zelfdestructie activeert. De gevolgen zijn dat je niet je plek inneemt en dat je niet je hartsverlangen volgt. Op de lange termijn kan je ziek worden van deze strijd. Bovendien word je er heel ongelukkig van als je je door angst laat leiden, in plaats van door vertrouwen en liefde.

Gelukkig is hier wél wat aan te doen. Wil jij je eigen waarde inzien zonder bang te zijn om door de mand te vallen? Ik ga graag samen met jou aan de slag. We onderzoeken waar de onderliggende angsten en overtuigingen vandaan komen en gaan kijken hoe we je zelfvertrouwen en veerkracht kunnen versterken.

Wil jij graag leren je plek met meer overtuiging in te nemen en te luisteren naar wat je hart je ingeeft? In 5 sessies help ik jou om te gaan met de angst om ontmaskerd te worden, zodat jij weer in jezelf gaat geloven en je zonder stress, twijfel en onzekerheid jou droomleven kunt gaan leiden.