Vind jij het ook zo eng om zichtbaar te zijn?

Zodra ik iets ga doen wat mij zichtbaar maakt of wat buiten mijn comfort zone ligt, zoals het schrijven van deze blog, komt mijn angstmonster om de hoek kijken. Laten we haar mijn IFF (Imposter Friend Forever) noemen. Het stomme is, ik weet best dat ik dit kan, ik heb een marketing communicatie achtergrond, maar nu het om mijn eigen bedrijf gaat is het ineens doodeng.

Straks heeft iemand door dat je een toneelstuk speelt
Mijn IFF zegt allerlei niet helpende dingen tegen mij zoals “Begin er maar gewoon niet aan, dat kan je toch niet! Straks maak je een domme fout! Wat heb jij nou te vertellen én wie is daar nou in geïnteresseerd??” Tja daar heeft ze wel een punt. Ik heb namelijk het grootste deel van mijn leven gelooft dat wat ik kan niks bijzonders is en dat iedereen dat kan. Ik heb heel lang het gevoel gehad één groot toneelstuk te spelen en was voortdurend bang dat mensen zouden zien dat ik eigenlijk niks kon.

Ontmaskerd worden wil je koste wat het kost voorkomen
Ik was super onzeker over euhm ja eigenlijk over alles. Daarnaast was het voor mij nooit goed genoeg en was ik ook als de dood om te falen. Ontmaskerd worden was iets wat ik koste wat het kost wilde voorkomen. Terwijl ik eigenlijk geen reden had voor die angst. Een klassiek geval van het imposter syndroom. Misschien heb je de term wel eens voorbij horen komen. Maar wat is het nou eigenlijk?

Als je last hebt van het imposter syndroom, ook wel het bedriegerscomplex genoemd, heb je in meer of mindere mate last van het volgende:

  • Hoe goed jij je werk ook doet, hoeveel diploma’s of complimenten je ook behaald, hoe goed je je ook voorbereid je bent voortdurend bang om ontmaskerd te worden.
  • Succes vind jij vooral een kwestie van toeval, geluk en externe omstandigheden.
  • Wat jij kan is niet bijzonder, iedereen kan dat.
  • Je vecht tegen de onzekerheid door overmatig hard te werken
  • Of je vlucht en gaat alle uitdagingen uit de weg, je stelt uit, maakt niks af en bagatelliseer je successen.
  • Je voelt je snel afgewezen en je zegt vaak ‘sorry’.

Je bent slim genoeg om te doen wat je doet, maar je vertelt jezelf een ander verhaal
Het komt dus neer op de angst om door de mand te vallen, om ontmaskerd te worden, het gevoel dat je de boel aan het bedriegen bent, terwijl je wél de competenties hebt die nodig zijn. Je bent dus slim genoeg om te doen wat je doet, maar je vertelt jezelf een ander verhaal. Herken je dit? Uniek is het zeker niet, wel vervelend. Volgens Amerikaans onderzoek ervaren 70% van de vrouwen en 35% van de mannen regelmatig deze gedachtes en gevoelens. Je bent dus niet alleen en juist daar ligt ook een kans!

Praat erover met je omgeving, dat lucht op!
Want wat mij in het begin heeft geholpen om om te gaan met deze gedachtes en gevoelens is het bespreekbaar maken. Praat erover met mensen in je nabije omgeving, het zal je verbazen hoeveel mensen deze gedachtes en gevoelens in min of meerdere mate zullen herkennen. Zodra jij je realiseert dat je niet alleen bent in deze gedachtes en gevoelens zal je merken dat jij er vrijer en eerlijker over kan zijn en dat lucht op!

Omarm je IFF, of hoe jij je angstmonster ook noemt
Ik heb mijn IFF inmiddels helemaal omarmt, we kunnen nu prima samen door een deur. Ze weet dat ik heel vaak niet meer naar haar luister, maar ze mag zo af en toe best nog even haar zegje doen. Ik leg het dan vervolgens liefdevol naast me neer en heel af en toe laat ik mij stiekem nog wel eens door haar overtuigen. Maar dat is oké.

Herken je dit en heb jij ook een naam voor jouw IFF? Laat het mij weten in de comments.

Wil je niks missen?
Twee keer per maand schrijf ik een nieuwe blog over hoe ik deal met de angst om door de mand te vallen en alles dat daarbij komt kijken. Wil je niks missen? Laat dan je mailadres achter en ontvang mijn hersenspinsels gratis in je mailbox!