Waar laat jij je door tegenhouden?

Mijn cliënt komt gehaast binnen lopen, ze excuseert zichzelf voor haar rode boei, ze heeft hard gefietst om op tijd te komen. “Het is vandaag weer rennen en vliegen” zegt ze. Ik pak een groot glas water en een rustgevend kop thee voor haar, die lijkt me nu wel goed van pas te komen.

Ze zorgt de hele dag voor anderen
Ze zit nu voor me in de relaxte stoel met een kop thee tussen haar handen geklemd. Ze vertelt dat ze zich de laatste tijd enorm down voelt. “Ik heb het gevoel dat ik alleen maar bezig ben met werken, met zorgen voor mijn gezin, het huishouden en aandacht geven aan mijn familie.” Ik zie de vermoeidheid in haar gezicht, het is duidelijk dat ze hier niet voldoende energie van krijgt. “Ik zou zo graag wat meer tijd voor mezelf willen vrij maken.”

Voor zichzelf komt ze niet in beweging
Als ik haar vraag wat haar tegenhoud vertelt ze dat elke keer als ze een ochtend voor zichzelf vrij plant er helemaal niets uit haar handen komt. “Ik heb het gevoel dat ik vast zit en soms letterlijk niet van de bank af kom, maar als mijn moeder of beste vriendin belt en mij ergens voor nodig heeft, dan lukt het ineens wel.” Gefrustreerd vraagt ze zich af waarom ze wel voor een ander in beweging komt, maar niet voor zichzelf. Al vrij snel komen we tot de kern. Want als ze iets voor zichzelf gaat doen, dan kan het mislukken. Daarnaast is ze bang dat als ze zichzelf op de eerste plaats zet, dat anderen haar dan niet meer leuk of aardig vinden.

Ben jij ook bang dat het misgaat als je het wél probeert?
Herken je dat? Dat je leeft op de automatische piloot? Dat je nog heel veel zou willen doen, maar diep van binnen niet gelooft dat je het kan, dat je het waard bent? Dat je denkt dat helemaal niemand op jou zit te wachten? Of dat mensen je niet meer aardig vinden als je voor jezelf kiest? Ik wel. Jarenlang heb ik mezelf weggecijferd en het toneelstukje opgevoerd waarvan ik dacht dat het hoorde. Het werkt niet. Op een dag gaat het aan je knagen. Zo ook bij mijn cliënt.

Ze stapt opgelucht weer op de fiets
Het inzien en er bewust van worden is de eerste stap. Ondanks dat ze zelf denkt dat ze niets doet, zit ze toch bij mij in de stoel. De eerste stap naar een toekomst waarin ze in zichzelf gelooft en tijd in zichzelf investeert is gezet. Ze ziet nu in dat ze het waard is. Ze stapt opgelucht en vol vernieuwde energie op de fiets.

Hoe is dat voor jou? Laat jij je tegenhouden door angst? Of wordt het ook voor jou tijd om eindelijk de stappen te gaan zetten die je al zo lang wilt nemen?

Benieuwd wat ik voor je kan betekenen? Plan geheel vrijblijvend een gratis sessie in. In een klein half uur kijken we waar jij tegenaan loopt en geef ik je tips hoe je hiermee om kan gaan.

Wil je niks missen?
Twee keer per maand schrijf ik een nieuwe blog over hoe ik deal met de angst om door de mand te vallen en alles dat daarbij komt kijken. Wil je niks missen? Laat dan je mailadres achter en ontvang mijn hersenspinsels gratis in je mailbox!