3 schrijftips voor perfectionisten

Vorige week gebeurde het mij wéér. Ik klapte compleet dicht bij het schrijven van een advertentietekst voor de promotie van mijn e-book. Er was een tijd waarin ik dan ook niet meer uit die verlamming kwam. Dan zat ik een uur  lang glazig naar mijn beeldscherm te kijken – typen – deleten – volop in de frustratie dat het niet goed genoeg zou zijn. Waarbij ik regelmatig helemaal vastliep en het uitstelde of het zelfs helemaal nooit meer oppakte.

Herkenbaar?

Schrijven voor je eigen onderneming is toch anders

Dichtslaan als ik een tekst schrijf is voor mij best vreemd want in principe schrijf ik vrij makkelijk, een van de voordelen van mijn communicatieopleiding en de banen die ik heb gehad in marketing- en communicatieland. Maar nu schrijf ik voor mezelf, als ondernemer, en dat is toch anders. Als ik schrijf voor mijn eigen onderneming voel ik me kwetsbaar, het gaat over mij, ik steek mijn kop boven het maaiveld uit en mensen kunnen een (negatieve) mening over mij vormen en dat is best spannend.

Mijn perfectionisme zat mij in de weg

In de eerste paar maanden als ondernemer had ik mijn perfectionisme en de angst om het fout te doen dan ook niet altijd goed onder controle en stapte ik in de valkuil van uitstel- én afstelgedrag. Inmiddels heb ik veel innerwork verricht op mijn perfectionisme en de angst om niet goed genoeg te zijn en heb ik mezelf technieken aangeleerd om dit niet meer te laten gebeuren. Want een uur lang glazig naar je beeldscherm staren en in de frustratie schieten, helpt je natuurlijk niet. Wat wél helpt:

3 tips om te schrijven met de perfectionist op je schouder

1. Laat het los!

Ga achter je beeldscherm vandaan en ga een stukje wandelen of iets anders doen wat je ontspant en geef je onbewuste de opdracht om met inspiratie te komen. Ga na de wandeling weer zitten en luister naar wat erin je opkomt. Je onbewuste levert je geheid nieuwe inzichten op die je helpen om daarna met meer plezier weer aan de slag te gaan.

2. Stel je angstmonster gerust

Wat voor mij goed werkt is mijn innerlijke criticus, of zoals ik het vaak noem mijn angstmonster, gerust te stellen. Je hebt er namelijk helemaal niets aan als je continu de boodschap krijgt dat het niet goed genoeg is. In de beginfase van je schrijfproces heb je die criticus ook helemaal niet nodig, leidt hij je alleen maar af. Pas in een latere fase, heb je de schrijf-perfectionist in jou wél nodig. Vertel je angstmonster dan ook dat zij later haar zegje mag doen, maar eerst even haar mond moet houden.

3. Gebruik een variant op de pomodoro-techniek

De pomodoro-techniek is een methode tegen uitstelgedrag en perfectionisme. Ideaal voor ondernemers die zich er niet toe kunnen zetten om te beginnen met schrijven van content, opzien tegen een berg werk en om de haverklap afgeleid zijn. Mij helpt het wanneer ik het gevoel heb dat ik mij te veel laat afleiden en merk dat ik vastloop op mijn perfectionisme.

Hoe het voor mij werkt

Ik zet mijn wekker op 25 minuten en schrijf vervolgens alles wat er in mij opkomt, mijn kritische stemmetje negeer ik in deze 25 minuten – je komt dan in een flow. Na die 25 minuten neem ik even 5 minuten pauze en pak ik een kop thee of koffie. Daarna zet ik de wekker op 10 minuten en dan mag mijn innerlijke criticus, mijn angstmonster haar zegje doen op alles wat ik heb opgeschreven en dat laat ik even op mij in werken.

Schud het van je af met een dansje

Vervolgens neem ik weer 5 minuten pauze, zet ik een lekker muziekje op doe ik even een gek dansje om het letterlijk van me af te schudden. Daarna zet ik weer de wekker op 25 minuten en verwerk ik het commentaar van mijn innerlijke criticus waar ik het mee eens ben.

Neem niet alles klakkeloos over

Yes dat lees je goed: neem niet alles wat je innerlijke criticus zegt klakkeloos over! Maar stel jezelf de vraag: klopt dit wat het zegt? Is dit om je klein te houden / te beschermen en heb je dat nu nog nodig? Als het antwoord nee is leg je het liefdevol naast je neer. Schrijf de tekst vervolgens af.

En die advertentie van mij? Die heb ik natuurlijk in no time geschreven door mijn eigen tips te gebruiken😊

Hoe is dit voor jou? Hoe lang duurt het bij jou voordat je advertentie op papier staat?

P.S.: Nieuwsgierig naar mijn e-book? Download dan hier 5 tips om jezelf te laten zien als je jezelf (nog) niet zo geweldig vind.

GRATIS sessie

Ben jij benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Vraag dan een gratis coachsessie aan. In 30 minuten kijken we waar je nu tegen aan loopt en waar je naar toe wilt werken, breng ik naar boven waar en waarom het nog niet lukt om daar te zijn waar je wilt zijn en deel ik zeer waardevolle tips met je waar je direct wat mee verder kunt.

Ik ben heel benieuwd wat je van deze blog vond en of het van waarde voor je is, ik zou het leuk vinden als je dit hieronder wilt laten weten 🙂

Wil je niks missen?
Twee keer per maand schrijf ik een nieuwe blog over hoe ik deal met de angst om door de mand te vallen en alles dat daarbij komt kijken. Wil je niks missen? Laat dan je mailadres achter en ontvang mijn hersenspinsels, inzichten, tips en belevenissen gratis in je mailbox!