Welk verhaal vertel jij jezelf als ondernemer?

Van de week gebeurde het weer. Ik was gezellig eten met wat vriendinnen en het ging over een politieke kwestie die me best aangrijpt. Zij zaten daar gezellig over te kletsen, toen een van mijn vriendinnen mijn mening wilde weten. Er schoten twee gedachtes door mijn hoofd: Ik maak me er gemakkelijk vanaf door een ‘gewenst’ antwoord te geven óf ik stel mij kwetsbaar op en vertel hoe ik er echt over denk en waarom het mij raakt. Ik besloot voor de tweede optie te gaan.

Mijn ziel en zaligheid. Legde ik zo op de gezellige gedekte tafel, tussen onze borden gevuld met een heerlijke pompoensoep en breekbrood met smeersels. Het kwam alleen totaal niet aan. Ik zag dat een van mijn vriendinnen halverwege het gesprek al in gedachten verzonken afhaakte en de anderen keken mij glazig aan en leken mijn mening niet te begrijpen.

Auw dat is niet fijn. Ik nam een flinke slok van mijn wijn, keek naar mijn bord, keerde in mezelf en instrueerde mijn ogen om vooral niet te gaan tranen. Het verhaal dat ik mezelf vervolgens vertelde is: mijn mening doet er niet toe, ik ben niet belangrijk, ik doe er niet toe, ze denken vast dat ik raar of dom ben én straks vinden ze mij niet meer aardig…

Maar is dat echt zo? Is dat een feit? Hoe weet ik dat?

Ook in je business vertel je jezelf verhalen die je voor een ander invult. Denk maar eens aan een post waarin je je voor jou doen kwetsbaar hebt opgesteld en die je na veel getwijfel en met spanning in je lijf hebt geplaatst en waar je 0 of weinig reacties op hebt gekregen. Of een webinar geven wat je toch al heel spannend vind, die je uiteraard tot in de puntjes hebt voorbereid en een nacht van wakker hebt gelegen, omdat het in jou hoofd natuurlijk alleen maar mis kan gaan. En dan op het moment suprême bij het opstarten erachter komen dat niemand in de wachtrij zit!

Het verhaal dat je tegen jezelf vertelt: Ik ben het niet waard, zie je nou wel ik wist het, ik had dit nooit moeten doen, ze vinden mij vast stom, ik kan het niet of daar ben ik goed mee weg gekomen, er is mij een afgang bespaart gebleven want ik had het sowieso verkloot.

Maar is dat echt zo? Is dat een feit? Hoe weet je dat? Waarschijnlijk is degene die zich voor het webinar had aangemeld het glad vergeten, is er iets tussen gekomen of denkt ze ik kijk de replay wel op mijn gemak terug…

Het vertelt niks over jou! We zijn zo goed in het luisteren naar onze innerlijke criticus, of zoals ik het altijd noem: je angstmonster, dat we negatief gaan invullen voor een ander, dat het aan jou ligt, dat je niks waard bent. Terwijl de ander op dat moment waarschijnlijk gewoon met zichzelf bezig is. Dus betrap je je erop dat je denkt dat iemand jouw webinar vast niet de moeite waard vond? Bedenk dan eens 3 waarschijnlijker redenen waarom ze er niet was.

Ik verzamelde al mijn moed en gooide op tafel wat ik aan mezelf vertelde. Ik zag allemaal verbaasde en compassie volle ogen op mij gericht. De vriendin die leek af te haken had net een berichtje voorbij zien komen waarin haar man aangaf dat hun dochtertje niet lekker was, de ander gaf aan dat ze het gewoon nog nooit zo bekeken had en haar mening nog aan het vormen was en weer een ander moest eigenlijk heel nodig plassen en was in haar hoofd bezig hoe ze naar het toilet kon lopen terwijl ik zo passievol mijn verhaal deed.

Opgelucht haalde ik een stuk brood door mijn soep, blij dat ik het verhaal dat ik mezelf vertelde met mijn vriendinnen had gedeeld.

Hoe is dat bij jou? Wat vertel jij jezelf voortaan als je inschrijvers niet komen opdagen bij je webinar?

GRATIS sessie

Ben jij benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Vraag dan een gratis coachsessie aan. In 30 minuten kijken we waar je nu tegen aan loopt en waar je naar toe wilt werken, breng ik naar boven waar en waarom het nog niet lukt om daar te zijn waar je wilt zijn en deel ik zeer waardevolle tips met je waar je direct wat mee verder kunt.

Ik ben heel benieuwd wat je van deze blog vond en of het van waarde voor je is, ik zou het leuk vinden als je dit hieronder wilt laten weten 🙂

Wil je niks missen?
Twee keer per maand schrijf ik een nieuwe blog over hoe ik deal met de angst om door de mand te vallen en alles dat daarbij komt kijken. Wil je niks missen? Laat dan je mailadres achter en ontvang mijn hersenspinsels, inzichten, tips en belevenissen gratis in je mailbox!