Vind jij het eng om voor groepen te spreken?

Voor groepen spreken, de één draait haar hand er niet voor om en vind het zelfs super leuk om te doen en de ander krijgt al zweethanden en paniek bij alleen al de gedachte. Ik ben benieuwd, hoe is dat voor jou? Welk gevoel krijg jij bij deze foto? het gevoel: ‘Yes helemaal in mijn element’, ‘Oef ik zou wel willen, maar dat durf ik niet’, of ‘Hell no niks voor mij!’

Van de week had ik een cliënt die last van paniek had als ze voor groepen moest spreken en het stond ook de groei in haar bedrijf in de weg. Super zonde én onnodig, want wist je dat ik je er in 1 sessie vanaf kan helpen?

Spreekangst

“Ik heb denk ik last van spreekangst”, zegt ze. “En dat scheelt me nogal wat omzet ben ik bang.” Even daarvoor was ze vrolijk mijn praktijkruimte binnengekomen, kletsend over koetjes en kalfjes. “Ik merk niks van spreekangst bij jou”, grap ik. Ze lacht. Het speelt vooral als anderen iets van haar verwachten.

Ze verwacht veel van zichzelf

Een jaar geleden heeft ze haar baan in loondienst opgezegd en is ze ondernemer geworden. Ze heeft lang getwijfeld of ze die stap wel moest zetten. Ze twijfelde of ze er wel geschikt voor was, of ze voldoende kennis had en of ze net zo succesvol kon worden als andere ondernemers tegen wie ze opkijkt. Ze legt de lat voor zichzelf altijd hoog. Na veel gesprekken, ook met het thuisfront, heeft ze de stap toch gewaagd en daar is ze nu heel blij mee. “Het begint wel te lopen, maar ik werk er dan ook hard voor.”

Straks klap ik dicht, word ik rood of moet ik huilen van pure ellende

Wat alleen niet zo goed gaat zijn de salespitches en webinars die ze zo af en toe geeft. Ze geeft er veel te weinig. Want ze vindt het elke keer weer doodeng, al die ogen op haar gericht, al die mensen die met hooggespannen verwachtingen naar haar komen luisteren. “Wat als ik er niet aan kan voldoen? Straks zeg ik iets raars. Straks maak ik een fout of krijg ik een vraag waar ik het antwoord niet op weet. Ik ben zo bang dat ik dichtklap, rood word of misschien zelfs moet huilen van pure ellende.” Ze kijkt me nu wanhopig aan. “Ik durf niet meer, ik blijf het maar uitstellen omdat ik het zo eng vind. Maar dat is wél waar ik mijn klanten vandaan moet halen. Als ik hier nu niks mee doe, moet ik straks weer terug in loondienst. Ik heb er zo veel stress van.”

De oorzaak

Samen gaan we terug naar de allereerste keer dat ze dit probleem ervaarde. We kwamen uit op de basisschool waar ze een spreekbeurt gaf over puppy’s. Ze klapte compleet dicht toen alle kinderen haar aanstaarden en de juf een vraag stelde die ze niet verwacht had. Ter plekke lossen we het probleem op en ze groeit in gedachten opnieuw op, maar dit keer zonder dit gevoel en met een hele dosis zelfvertrouwen.

Bevrijd jezelf van de angst

Een week na de sessie belt ze me op na haar webinar. Ja, ze had zojuist een webinar gegeven! En wat denk je? Geen stress, geen angst en zelfs op een onverwachte vraag zelfverzekerd antwoord gegeven en een super goede salespitch gegeven. “Dit is zo’n bevrijding voor me en het levert mij direct al nieuwe klanten op!”

Hoe is dit voor jou? Vind jij een webinar geven of voor groepen spreken ook zo spannend of draai jij je hand daar niet voor om?

GRATIS sessie

Vind jij spreken voor groepen nog (te) spannend en wil je hier graag vanaf? Ben jij benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Plan dan een Gratis Sessie in. In 30 minuten kijken we waar je nu tegen aan loopt en waar je naar toe wilt werken, breng ik naar boven waar en waarom het nog niet lukt om daar te zijn waar je wilt zijn en deel ik zeer waardevolle tips met je. Lijkt dit je wat?

Ik ben heel benieuwd wat je van deze blog vond en of het van waarde voor je is, ik zou het leuk vinden als je dit hieronder wilt laten weten 🙂

Wil je niks missen?
Twee keer per maand schrijf ik een nieuwe blog over hoe ik deal met de angst om door de mand te vallen en alles dat daarbij komt kijken. Wil je niks missen? Laat dan je mailadres achter en ontvang mijn hersenspinsels, inzichten, tips en belevenissen gratis in je mailbox!