Ondernemers huilen niet

Je kent hem vast wel de oncontroleerbare huilbui waar je gezicht automatisch van op standje lelijk gaat. Ik vind het ver-schrik-ke-lijk. Nu moet ik erbij zeggen dat ik sowieso niet graag huil in het openbaar. Ik ben het type dat het liefst in haar eentje huilt met een dekentje over haar hoofd. Tja ik lach gewoon veel liever 😉 Dat hebben de fantastische vrouwen die ik coach ook. “Ik ben klaar met verdriet en huilen”, zei een van hen van de week, “ik doe er niet meer aan mee”. Ik keek haar aan, en ik zág die ugly cry gewoon op de loer liggen. Ondernemerschap komt nou eenmaal met persoonlijke uitdagingen en onzekerheid.

Doe mij maar een Maxima traan

Soms kom je er dan ook gewoon niet onderuit. Je kunt nu eenmaal niet je schaduwkanten en je diepste trauma’s en verdriet aankijken met een mooie Maxima traan die traag over je wang rolt. Nee de ugly cry hoort er nu eenmaal bij. Ik weet nog goed mijn laatste echte ugly cry, een paar jaar geleden tijdens een sessie. Ik maakte een reis, een reis naar een trauma waar ik bewust eigenlijk niet naartoe wilde, maar mijn onderbewustzijn vond het wél tijd dat ik het aan zou gaan. En ze had – uiteraard – gelijk…

Daar lag ik dan kwetsbaar en ongecontroleerd te brullen

De therapeut prikte – net als ik bij mijn cliënten doe – goed door mijn bullshit heen en omzeilde al mijn ontsnappingspogingen, dus daar lag ik dan… ongecontroleerd te brullen en kwetsbaar te zijn. En juist dat kwetsbaar zijn is lastig en dat merk ik ook vaak bij mijn cliënten. Kwetsbaar zijn is nu eenmaal eng. Ondernemerschap is confronterend. Het is niet makkelijk om jezelf en alle imperfecties volledig te accepteren, laat staan aan anderen te laten zien.

Waarom durven we onszelf niet bloot te geven?

Schaamte, onzekerheid en de angst om afgewezen te worden zorgen ervoor dat we onszelf niet bloot durven geven en onszelf echt durven te verliezen in de ugly cry. Wat als je klanten jouw  onzekerheid opmerken? Als je niet meer het lichtende voorbeeld kunt zijn dat je op je socials probeert uit te stralen? Juist als ondernemer heb je het gevoel dat je een hoop te verliezen hebt als je wél meedoet aan huilen en verdriet. Dat was de angst van mijn cliënt: zelf haar diepere emoties voelen én door de mand vallen voor haar klanten. Want stel je voor dat ze er niet meer uit zou komen!

Zonde want je kwetsbaarheid brengt je juist verder en door je kwetsbaar op te stellen kan je de dingen onder ogen komen en verwerken die nodig zijn. En als je jezelf durft open te stellen maak je een diepere verbinding met jezelf en je omgeving.

Ik voelde mij licht en bevrijd

Aan het eind van de sessie voelde ik mij meteen lichter, alsof er een grote last van me af gevallen was. Het is echt bevrijdend. En dat zie en hoor ik ook altijd terug bij mijn cliënten. Ik zorg voor een fijne en veilige omgeving waar de cliënt met al haar imperfecties mag zijn, zodat zij net als ik toen in al haar kwetsbaarheid het trauma aan kan kijken en het vervolgens liefdevol kan los laten. En ja daar hoort vaak de ugly cry bij en gelukkig maar want voor je trauma release is huilen hartstikke goed! Na die sessie kregen de klanten van mijn cliënt op haar socials een vrije, open vrouw te zien. Magisch aantrekkelijk!

Nu ben ik benieuwd hoe kijk jij tegen de ugly cry aan? En durf jij je kwetsbaar op te stellen of vind je dat nog lastig? Wil je het met mij delen in de comments?

GRATIS sessie

Ben jij benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Plan dan een Gratis Sessie in. In 30 minuten kijken we waar je nu tegen aan loopt en waar je naar toe wilt werken, breng ik naar boven waar en waarom het nog niet lukt om daar te zijn waar je wilt zijn en deel ik zeer waardevolle tips met je. Lijkt dit je wat?

Ik ben heel benieuwd wat je van deze blog vond en of het van waarde voor je is, ik zou het leuk vinden als je dit hieronder wilt laten weten 🙂

Wil je niks missen?
Twee keer per maand schrijf ik een nieuwe blog over hoe ik deal met de angst om door de mand te vallen en alles dat daarbij komt kijken. Wil je niks missen? Laat dan je mailadres achter en ontvang mijn hersenspinsels, inzichten, tips en belevenissen gratis in je mailbox!