Waarin doe jij nog ‘voor nep’?

Wij hebben geregeld een huis vol met spelende kinderen. Ik kan enorm genieten van die schattige kinderstemmetjes en de rollenspellen die ze spelen. Regelmatig hoor je: “En toen zei jij voor nep…….. en toen zei ik voor nep……” én “Ik was voor nep…..” (hier komt vaak iets wat ze heel graag zouden willen). Dit doet mij denken aan hoe ik mijn leven jarenlang voor mijn gevoel voor ‘nep’ heb geleefd.

Ik speelde een rol, een toneelstukje, maar ik was niet echt mezelf

De echte Iris durfde ik heel lang niet te laten zien. Ik geloofde dat ik nergens echt goed in was, dat wat ik kon iedereen kon, dat ik veel harder moest werken dan iemand anders. Complimenten kwamen niet aan en volgens mijn man en vriendinnen was ‘sorry’ praktisch mijn stopwoord.

Kwetsbaar zijn en je kwetsbaar opstellen, dat durfde ik niet

Ik was veel te bang dat iemand door mijn masker heen zou prikken. Dus ik deed ‘voor nep’ Ik deed alsof ik heel zelfverzekerd was, alsof ik mijn zaken voor elkaar had, alsof het mij makkelijk af ging allemaal. Maar in werkelijkheid was ik juist heel onzeker. Ik werkte keihard, twijfelde over alles en wat ik ook deed het was nooit goed genoeg. Ik was als de dood om af te gaan.

Ik hield de schijn op en was ondertussen bang om door de mand te vallen

Dat toneelstukje dat ik opvoerde, kon ik toch niet volhouden? Het kon niet anders dan dat iemand ooit zou ontdekken dat ik helemaal niks kon en het niet waard was. Ik kreeg het er steeds moeilijker mee. Ik was moe, sliep slecht, voelde me continu opgejaagd, super onzeker en ik was voortdurend aan het piekeren. Ook lichamelijk kreeg ik klachten. Zo kon het niet langer meer. 

Wat blijkt? Ik kan het écht! 

De meeste dagen, in mijn werk, als moeder en partner en vriendin, geloof ik intussen echt dat ik het prima doe. De overtuiging dat ik voor nep deed, die was nep! Daar ben ik niet ineens ’s morgens mee wakker geworden hoor, ik heb er keihard voor gewerkt. Maar ik bén er.

Meestal.

De kritische stem in mij zwijgt nog steeds niet helemaal hoor. Zo was ik laatst te gast in een podcast. Had ik een paar jaar geleden nooit gedaan – ik ben écht gegroeid in zelfvertrouwen, want ik zei nu ja en ik had een leuk gesprek (met een ietwat verhoogde hartslag). Maar na afloop… zodra ik de laptop na het interview had afgesloten, pakte mijn innerlijke kritische stem de megafoon. Ik had dít moeten zeggen, dát niet zo moeten benadrukken, had ik nou wel goed gereageerd op die ene vraag… al die dingen die ik zo goed ken van vroeger.

De sleutel zit in het contact met mijn angstmonster

Zo noem ik mijn innerlijke kritische stemmetje. Voor de podcastopname had ik een gesprekje met haar. En toen ze na afloop die megafoon te pakken had, heb ik ook even een goed gesprek met haar gevoerd. Die heftige kritiek die ze heeft, is namelijk zorg voor mij. Ze wil mij beschermen. Daar kan ik nu naar luisteren, en toch doen wat ik gekozen heb terwijl ik de kritiek liefdevol naast me neerleg. Wat ik laat zien in zo’n podcast bijvoorbeeld, dat is wie en wat ik echt ben.

Hoe is dat voor jou? Wat doe jij voor nep?

Gratis coachsessie

Als dit voor jou resoneert en je wilt weten wat ik voor jou kan betekenen, vraag dan een gratis coachsessie aan. In 30 minuten kijken we waar je nu tegen aan loopt en waar je naar toe wilt werken, breng ik naar boven waar en waarom het nog niet lukt om daar te zijn waar je wilt zijn en deel ik zeer waardevolle tips met je.

Benieuwd naar de podcast aflevering waarin Selma Van Noije mij interviewt voor haar podcast? Ik deel een aantal hele waardevolle tips hoe jij je angstmonster kunt overwinnen en bijvoorbeeld wel gewoon zichtbaar durft te zijn, ook al vind je dat spannend. Beluister hier: Zo overwin je je angstmonster/innerlijke criticus op spotify.

Ik ben heel benieuwd wat je van deze blog vond en of het van waarde voor je is, ik zou het leuk vinden als je dit hieronder wilt laten weten 🙂

Wil je niks missen?
Twee keer per maand schrijf ik een nieuwe blog over hoe ik deal met de angst om door de mand te vallen en alles dat daarbij komt kijken. Wil je niks missen? Laat dan je mailadres achter en ontvang mijn hersenspinsels, inzichten, tips en belevenissen gratis in je mailbox!