4 tips om te stoppen met onnodig ‘sorry’ zeggen

‘Sorry dat ik besta!’ riep ik boos tegen mijn man toen we een discussie hadden waar ik mij volledig onbegrepen voelde. En ja dat was iets van mij en niet van hem, ik voelde mij vroeger in bepaalde situaties al snel bezwaard en te veel. Nu moet ik ook eerlijk toegeven dat ik wel van een beetje drama houd.. Om je een idee te geven: toen ik 14 jaar was en van mijn ouders nog niet naar de plaatselijke discotheek mocht riep ik “maar straks loop ik onder een bus en dan ben ik nooooit op stap geweest en dat is dan jullie schuld!” of iets in die trant. Ach ja je krijgt vast een beeld, een kleine drama queen zit er wel in 🙂 Maar het onnodig excuses maken was jarenlang een hardnekkig patroon.

‘Sorry’ is heel lang mijn stopwoord geweest

Ik zei het als ik nieste, als iemand anders tegen mij aanliep, als ik iets aan iemand wilde vragen, als ik mij versprak, als ik thuis even me time wilde én in een situatie waar ik aanvoelde dat ik mogelijk kritiek kon krijgen was ik ze al voor met een ‘sorry’. Je kan het zo gek niet bedenken of ik zei sorry. Alsof ik mij moest excuseren voor mijn bestaan.

Hoe is dat voor jou?

Zeg jij ook te vaak ‘sorry’ op een dag?

Als je jezelf niet goed genoeg vind en je bent ook nog een beetje perfectionistisch aangelegd heb je al veel redenen om sorry te zeggen, want je doet het toch nooit goed genoeg. Je kan je dan maar beter alvast indekken en verontschuldigen. Althans dat denk je.

Wat is jou ‘sorry’ dan nog waard?

Maar met te vaak sorry zeggen doe je jezelf echt tekort en daarnaast tast het je zelfvertrouwen behoorlijk aan en dat wil je natuurlijk niet. Daarbij nemen mensen je steeds minder serieus, want als je overal sorry voor zegt dan is het niet meer geloofwaardig. En als je echt iets doet waar je excuses voor moet maken dan is je ‘sorry’ ook niks meer waard.

Hoe zorg je er nu voor dat je minder vaak ‘Sorry’ zegt?

Deze tips helpen:

  1. Houd eens bij wanneer je ‘sorry’ zegt, doe je dat continue of alleen als het op zijn plaats is? En hoe zeg je ‘sorry’, houd je het simpel of maak je er een heel ding van? En om welke reden zeg je ‘sorry’, is dat omdat je echt iets doet wat niet door de beugel kan of stelt het eigenlijk niks voor? ‘Sorry’ zeg jij onbewust en door dit bij te houden word je je bewust van je excuses.
  2. Bewaar je ‘sorry’s’ voor momenten die er toe doen. Ofwel zeg alleen ‘sorry’ op het moment dat jij echt een fout hebt gemaakt.
  3. Zeg bedankt i.p.v. ‘sorry‘ (of kies een ander positief woord). Bijvoorbeeld als je te laat komt op een afspraak zeg je geen ‘sorry dat ik te laat ben’, maar wel ‘dankjewel voor het wachten, ik waardeer het’. Zo blijf je beleefd communiceren en spreek je waardering uit, in plaats van excuses te maken. Dat is nog veel assertiever ook!
  4. En als je laatste, als je het aandurft, vraag de mensen die dicht bij je staan om jou te corrigeren als je onnodig ‘sorry’ zegt. Bloedirritant natuurlijk, maar daardoor wel sneller uit je systeem😊

Stop met excuses voor jezelf te maken

Zeg jij vaak sorry? Dan wil ik je uitnodigen om zelf met deze tips aan de slag te gaan. Je zal gaan merken dat je zelfvertrouwen toe neemt. Want als je naar deze tips gaat handelen hoef je geen excuses meer voor jezelf te maken. Dan mag jouw fout of dat wat je niet begrijpt of niet gezien hebt er ook gewoon zijn. Jij bent goed genoeg!

GRATIS sessie

Naast bovenstaande tips is het ook belangrijk om te werken aan je zelfbeeld en aan het gevoel niet goed genoeg te zijn en laat ik daar nou net een super mooi traject voor hebben ontwikkeld. Ben jij benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Plan dan een Gratis Sessie in. In 30 minuten kijken we waar je nu tegen aan loopt en waar je naar toe wilt werken, breng ik naar boven waar en waarom het nog niet lukt om daar te zijn waar je wilt zijn en deel ik zeer waardevolle tips met je. Lijkt dit je wat?

Ik ben heel benieuwd wat je van deze blog vond en of het van waarde voor je is, ik zou het leuk vinden als je dit hieronder wilt laten weten 🙂

Wil je niks missen?
Twee keer per maand schrijf ik een nieuwe blog over hoe ik deal met de angst om door de mand te vallen en alles dat daarbij komt kijken. Wil je niks missen? Laat dan je mailadres achter en ontvang mijn hersenspinsels, inzichten, tips en belevenissen gratis in je mailbox!

Laat een reactie achter